14 Φεβ 2013

Η περιπτωσάρα Barton F. Graf 9000


Λίγες διαφημιστικές έχουν τόσο αναγνωρίσιμη αισθητική όσο η Barton F. Graf 9000. Τα σενάρια είναι τόσο σουρρεαλιστικά ξεκαρδιστικά όσο και ο μύθος που έχει δημιουργήσει η εταιρεία για τον τρόπο με τον οποίο πήρε το όνομά της και που μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Το indie agency ιδρύθηκε από τον Gerry Graf το μυαλό που δημιούργησε την καμπάνια The Man Your Man Could Smell Like για το Old Spice. Αμέσως μετά την μεγάλη επιτυχία της καμπάνιας άνοιξε τη δική του εταιρεία με σκοπό -απ’ ό,τι καταλάβαμε στη συνέχεια- να δημιουργήσει τη δική της σχολή κωμωδίας στη διαφήμιση. Ο κ. Graf τα κατάφερε, οι δουλειές τους ξεχωρίζουν.

Αυτή και αυτή η διαφήμιση της Barton για το kayak.com είναι μνημειώδης, αλλά η επικοινωνία του site αεροπορικών εισιτηρίων απογειώθηκε όταν ο Graf δημιούργησε ένα φανταστικό αντιήρωα που θεωρείται πως όταν ήταν μικρός, ήταν ο νταής του σχολείου. Ο Graf του έδωσε όνομα, δανείστηκε στοιχεία από τις παιδικές του αναμνήσεις για να χτίσει το χαρακτήρα του και… ο Frank Reardon γεννήθηκε.

Το σενάριο λοιπόν έχει ως εξής:
Ο Frank Reardon, όταν ήταν μικρός τραμπούκιζε τους συμμαθητές του κι ανάμεσά τους ήταν και ο Robert Birge, CEO του kayak.com -δείτε την ταινία εδώ. Ως αποτέλεσμα αυτού του τραμπουκισμού ο Robert Birge ορκίστηκε πως, όταν δημιουργήσει το kayak, δεν θα επιτρέπει στον Frank Reardon να το χρησιμοποιεί - και ως εκ τούτου, να επωφελείται από τις απίθανες ταξιδιωτικές προσφορές του.
Και φυσικά δεν σταμάτησε εκεί. Το πράγμα μεταφέρθηκε στο facebook που κάποιοι facebook fans άρχισαν να συμπαραστέκονται στον Frank Reardon και δημιούργησαν το page "Let Frank On Kayak" στο οποίο ανέβαιναν ταινίες του Frank μπροστά από την webcab να παρακαλάει τον Robert Birge να τον αφήσει να μπει στο kayak. O Robert Birge όμως είπε "οχι" και τότε ο Frank δημιούργησε το δικό του kayak.com... εδώ.
H καμπάνια με τον Frank Reardon είναι ακριβώς το είδος της επικοινωνίας που λατρεύω. Χρησιμοποιεί όλα τα μέσα, σε παρασύρει μαζί της και γελάς, γελάς, γελάς. Βάζει ακόμα και τον CEO της εταιρείας στο παιχνίδι με τον πιο ευφάνταστο τρόπο και το τραβάει μέχρι τέλους.

Aλλες δουλειές της Barton F. Graf 9000 (όπως την καταπληκτική δουλειά για την αλυσίδα Little Caesars ή το Ragu) μπορείτε να δείτε εδώ.


Enjoy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου